Bij het maken van een sieraad kunnen verschillende materialen gebruikt worden, waaronder kristal. Misschien is het u opgevallen dat de woorden edelsteen, kristal en mineraal vaak door elkaar gebruikt worden. Hieronder wordt het verschil tussen deze soorten uitgelegd.

Mineraal. Wat is een mineraal?

Een mineraal is een natuurlijk gevormde stof die uit 1 soort molecuul bestaat en komt in vaste vorm in de natuur voor. Vaak vormen mineralen een kristalstructuur. Dit is niet altijd zo. Een mineraal is anorganisch. Een mineraal is dus een natuurlijk productie zonder organisme erin. Er zijn 2000 verschillende soorten mineralen bekend waarbij ieder uit een unieke chemische samenstelling bestaat en een eigen kristalstructuur heeft. Een mineraal is altijd een kristal. Net als zoetwaterparels geïdentificeerd worden door zeven eigenschappen is dat bij een mineraal ook zo. De zeven eigenschappen zijn; glans, kleur, breukvlak, kristalvorm, hardheid, splijting en streepkleur.

Kristal. Wat is een kristal?

Een kristal is één mineraal welke uit een vaste stof met een georganiseerde structuur bestaat. De atomen staan op een nauwkeurige afstand van elkaar maar de hoeken verschillen. Dit geeft de vorm van het kristal. Er bestaan twee soorten kristallijnen, namelijk de macrokristallijn en de microkristallijn. De macrokristallijn is een kristalvorm welke met het blote oog te zien is. Het woord macro zegt dit natuurlijk al. Een microkristallijn is een kristalvorm waarbij je een microscoop nodig hebt om de vorm te kunnen zien. Een mineraal is altijd een kristal maar andersom is dat niet zo. Dit komt doordat niet ieder kristal aan de voorwaarden voldoet om een kristal te zijn. Denk hierbij aan suikerkristallen wat een organische stof is. Hierboven is beschreven dat mineralen anorganisch zijn. Een suikerkristal kan dus geen mineraal zijn.

Edelsteen. Wat is een edelsteen?

Het grote verschil tussen een edelsteen en een kristal is dat een edelsteen uit meerdere mineralen bestaat. Een gesteente heeft ook weer een vaste vorm en komt wederom uit de natuur. Gesteente kennen drie hoofdgroepen, namelijk stollingsgesteente, metamorf gesteente en sedimentair gesteente. Bij stollingsgesteente ontstaat het gesteente door stolling van magma welke vrij is gekomen uit een vulkaan. Metamorf gesteente is ontstaan door groei van mineralen die onder temperatuur of druk in een bepaald gesteente groeien. Als laatste is sedimentair gesteente ontstaan door bezinking of neerslag van sediment. Dit sediment kan bestaan uit bijvoorbeeld grind, zand of klei. Een edelsteen is een gesteente welke gebruikt wordt voor sieraden of objecten waarbij sieraden gebruikt worden, ook wel een sierobject genoemd. Bij een edelsteen wordt gekeken naar de schoonheid, duurzaamheid en zeldzaamheid.

Populaire kristallen welke uit één mineraal bestaan.

De top vier van populaire kristallen welke uit één mineraal bestaan zijn de calciet, robijn, bergkristal en de amethist.

Bergkristal

Het bergkristal is kleurloos. Dit kristal werd vroeger onder de naam versteend ijs op de markt gebracht. Deze steen werd door bepaalde volken beschouwd als steen van het geduld en de volmaaktheid. Ook werd deze steen gebruikt om wonden te helen. Ook werd het gebruik van dit kristal beschreven door een geloof. Wanneer de steen brak of van kleur veranderde kon dit betekenen dat er gif in de buurt was. Hierdoor werd deze kristal beschouwd als beschermer.

Calciet

De calciet is een mineraal welke voornamelijk bestaat uit het zout calciumcarbonaat. Het is de meest voorkomende mineraal in onze aarde. Wanneer een calciet zuiver is, is het kleurloos en doorschijnend. Wanneer het calciet onzuiver is geworden kan het allerlei kleuren krijgen. Voorbeelden hiervan zijn grijs, blauw en groen.

Robijn

Robijn is een rode edelsteen. De naam is afgeleid van het Latijnse ruber wat rood betekent. De rode kleur wordt voornamelijk gevormd door chroom. Robijnen van natuurlijke aard zijn bijzonder zeldzaam. Wel zijn er veel kunstmatig gevormde robijnen, welke hierdoor ook behoorlijk goedkoper zijn. De robijn werd vroeger beschouwd als levenssteen die het hart versterkte en zijn kracht teruggaf. In de middeleeuwen werd gedacht dat de robijn magische krachten had. Robijnen edelstenen scoren hoog in de schaal van hardheid, namelijk 9 op de schaal van Mohs. De enige steen die harder is dan robijn is een diamant.

Amethist

Amethist is een steen met een eigen kleur, namelijk violette. Het is de bekendste steen uit de kwartsgroep. Deze steen werd ook in de oudheid al gebruikt door volkeren. De steen werd in de middeleeuwen in Europa de bisschopssteen genoemd. De steen zou magische krachten hebben. Ook was de steen een beschermer, het symbool van de verliefden en de steen van matigheid. De steen zou ook dronkenschap verminderen. Wanneer iemand wijn zou drinken uit een beter van amethist gesteente zou men niet dronken kunnen worden. De kleur van een amethist komt het beste naar voren bij daglicht. Door de steen te branden kunnen er kleurvariaties ontstaan zoals lichtgeel, groen of rood/bruin.

Andere doeleinden kristallen

Kristallen worden niet alleen gebruikt in sieraden maar ook voor andere doeleinden. Zo bestaat er kristaltherapie. Bij deze therapie wordt uitgegaan van de verschillende energievelden van de verschillende kristallen en edelstenen. Men stelt dat door het inzetten van de juiste kristallen er verbetering van de gezondheidstoestand en zelfs genezing plaats kan vinden. Ook zouden lichaam en geest beter in balans komen. Ook bij Chakra’s worden verschillende edelstenen en kristallen gebruikt om bijvoorbeeld energieblokkades in het lichaam op te heffen.

Nog meer kristal?

Ben je nog niet uitgekeken naar kristal? Bekijk onze kristallen oorbellen eens!