De naam parel is afkomstig van het Latijnse woord perula en is een prachtig cadeau van de zee. Parels worden gemaakt door mosselen en oesters. Meer weten over de prachtige parels die wij in onze oorbellen met zoetwaterparels gebruiken? Ontdek het in dit uitgebreide artikel over parels.

Het ontstaan van de parel

Mosselen en oesters leven in een schelp. Wanneer zij een vijand in hun schelp opmerken, reageren zij hierop door de indringer te bedolven onder een vloeistof welke door de oester of de mossel wordt uitgescheiden. Dit komt dan in contact met de vijand. De vloeistof wordt hard waarna er telkens een nieuw laagje overheen komt. Op deze manier ontstaat een parel. Dit proces gaat door zolang de parel in de schelp aanwezig is. De laag van de parel heet parelmoer. Dit bestaat vooral uit koolzure kalk en organische hoornstof. Deze hoornstoflaag zorgt ervoor dat microkristallen aan elkaar geplakt worden. Hoe meer laagjes er gevormd worden, hoe groter de parel wordt en hoe hoger de prijs van de parel komt te liggen. Ook is de hardheid van de parel belangrijk. Deze wordt uitgedrukt in Mohs schaal en is 2,5-5. Een parel is behoorlijk vast materiaal dat bijna niet met de hand kapot te krijgen is.

Parels hebben verschillende huismeesters. De meeste parels vormen zich in oester achtige zeemossels, maar ook enkele soorten vinden hun bestaan uit zoetwatermosselen. Ook kunnen parels ontstaan in slakken. Wanneer een parel in de binnenkant van de schelp groeit moet deze hieruit gezaagd worden. Dit maakt dat er een hal kogelvormige vorm ontstaat, ook wel ‘blisters’. Dit is het Engelse woord voor schaalparel.

Parels zijn verschillend in grootte. De kleinste parels zijn zo groot als een speldenknop en de grootste parels zijn vergelijkbaar met een duivenei. De grootste parels zijn onder andere de Parel van Allah en de Hope-parel. Een Russisch kroonjuweel bestaat uit een grote hartvormige zwarte parel, de Azra.

Gekweekte parels

De meeste parels worden gekweekt, maar van nature komen er ook parels voor. In de natuur komen ze onder andere voor in Zuid-India, de Perzische Golf, Sri Lanka, Iran en Oman. De pareloesters groeien onder andere in Tahiti, Japan, Californië en Mexico. Ook zijn er parels welke groeien in Australië. Bij parels die gekweekt worden in een zoutwaterparel kwekerij, wordt een korreltje parelmoer in een oester gelegd. Na ongeveer twee jaar is de parel klaar om geoogst te worden. Deze manier van kweken is ontdekt door een Japanner. Bij het kweken van zoetwaterparels wordt een andere techniek gebruikt. Er wordt mantelweefsel in de schelp gebracht. Deze methode is een manier van kweken zonder kern. Het ingebrachte mantelweefsel lost op met als gevolg dat zoetwaterparels geheel van parelmoer zijn gemaakt.

De geschiedenis van de parel

Parels worden naar alle waarschijnlijkheid al eeuwen door de mensheid gebruikt. De oudst gevonden parel is gevonden in Pompeï en komt uit het jaar 79 na Christus. De mensheid gebruikt waarschijnlijk al 6000 jaar parels. In de verschillende regio’s in de wereld werd de parel op verschillende wijze toegepast. De Egyptenaren maakte er gebruik van en ook bij geologische opgravingen in Mexico zijn parels gevonden. Bij de indiaanse bevolking worden parels gebruikt als Talisman. De mongolen zijn ervan overtuigd dat het afkooksel van de parel de spierkracht van mannen vergroot. Ook de Chinezen gebruikten parels in hun genezingswijzen. Ook was het een symbool van macht, wijsheid en geluk binnen het Romeinse rijk. De parel is in Thailand zelfs een onderdeel van de “negen edelstenen”. In de 17e eeuw bracht het VOC veel parels naar Nederland, waardoor Hollandse juweliers beschikten over de prachtigste parels waar juwelen van gemaakt werden. In de 19e eeuw waren parels alleen weggelegd voor de rijken onder ons. Toen werden alleen natuurlijke parels gedragen als sieraad. Door de opkomst van de kweek van parels werd het sieraad toegankelijker voor een breder publiek.

Sierwaarde van een parel

Zoetwaterparels zijn altijd betaalbaarder dan zeewaterparels. Dit komt doordat een zeewateroester maar één parel per kweek kan opbrengen. Dit duurt ook nog eens jaren. Een zoetwater oester kan meerdere parels per kweek opleveren. De sierwaarde van een parel hangt van de volgende zeven factoren af, namelijk de glans, de structuur van het parelmoer, de kleur, de vorm, de symmetrie en de perfectie. Bij de structuur van het parelmoer is de luster of de glans het belangrijkste gegeven, dit maakt dat een grote parel niet altijd duurder is dan een kleine parel. Er bestaan ook parels met zeldzame kleur, deze hebben uiteraard ook een grotere sierwaarde en zijn daarmee duurder. Zoetwaterparels kunnen witte en alle roze tinten in zich hebben, maar ook andere kleuren. Andere kleuren worden ook gezien in zoutwaterparels. Parels kunnen ook kunstmatig op kleur gebracht worden.

Echte parels herkennen

Er is een trucje om echte parels van namaakparels te onderscheiden. Dit noemen we ook wel de tandentest. Ga met je tanden langs het oppervlakte van de parels. Wanneer dit steenachtig aanvoelt zou de parel een echte kunnen zijn. De verklaring hiervoor is dat het parelmoer dakpansgewijs is opgebouwd. Een neppe parel voelt glad aan. Ook zijn echte parels zwaarder dan neppe parels en voelen echte parels kouder aan dan nep parels.

Soorten parels

In de wereldwijde markt komen vier soorten parels voor, namelijk;

  • Zoetwater parels
  • Akoya parels
  • Tahiti parels
  • Zuidzee parels

In dit artikels gaan wij verder in op de zoetwaterparels, omdat wij o.a gebruikmaken van deze parels in onze sieraden.

De zoetwaterparels worden ook wel hyriopsis cummingii/ Christaria plicata genoemd. Deze parels worden gekweekt in China en Japan. Er zijn verschillende zoetwaterparels en hun kleur is afhankelijk van het soort. De verschillende kleur die ervoor bestaan zijn nature witte, lavendelkleurige, paarsblauwe, zalmroze en groenachtige parels. Wanneer u een zoetwaterparel in een andere kleur ziet is deze kleur op een onnatuurlijke wijze verkregen. Dit wordt gedaan met een laser of een bepaalde verftechniek. Bij de verftechniek wordt de kleur die aangebracht wordt gehecht aan de onderste laag van het parelmoer. Dit voorkomt slijtage van de kleuring.

Zoetwaterparels hebben ook verschillende vormen. De vormen die vaak gebruikt worden zijn barokparels, rijstparels, patato-vormparels, boutonparels en de ronde parel.

Barokparel

Een barokparel is een gekweekte parelsoort. De definitie van een barok parel is “onregelmatige parel”. Deze parel is niet perfect rond van vorm en kan er verschillend uitzien, zoals druppelvorming/ eivormig of allerlei andere aparte vormen. De vorm van de parel ontstaat doordat de parel de vorm van de verontreinigingen in de schelp van de oester of mossel vormt. De verontreiniging vormt de kern. Deze parels kunnen ook meerdere kernen hebben. Het is ook mogelijk dat één mossel of oester twee parels maakt.  Doordat deze parels niet perfect rond zijn liggen de prijzen van deze parels beduidend lager dan perfect ronde parels. Dit betekent niet dat de vorm als imperfect wordt gezien maar juist als uniek. Een ander woord voor deze parel is ook wel de “wilde parels”. Doordat deze parel een harde kern heeft welke is ontstaan tijdens de kweek wordt de parel ook wel “nucleusparel” genoemd. Tegenwoordig zijn deze parel enorm populair en ook helemaal van deze tijd. Dit komt mede doordat het een goed alternatief is voor de ronde parel en dat deze parel ook een hoge glans heeft. De kleuren van de barokparel zijn divers, namelijk wit/ roomkleurig, bruin- geelachtig, zalm, lila etc. Handmatig kunnen deze parels ook in felle kleuren gekweekt worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *