Topaas is een mineraal edelsteen. Een mineraal betekent dat de steen een enkelvoudige of samengestelde stof is welke vast is en natuurlijk is. De topaas is een kristalsteen en heeft een hardheid van 8 met een gemiddelde gewicht van 3,55kg/dm3 waarbij de prisma’s een maximale lengte van 1 meter hebben. De steen heeft een glasachtige glans en kan verschillende kleuren hebben, zoals bleekblauw, grijs, geel, rood, geelbruin, oranje, roze of kleurloos zijn.

Afkomst

De naam topaas is afkomstig uit het Grieks en de naam is te herleiden naar het eiland Topazius wat gelegen is in de Rode Zee. Er is nog een andere verklaring voor de naam van de steen. In deze verklaring zou de naam afkomstig zijn van de Sanskriet tapaz ‘vuur’. De steen komt voor in de natuur en is ontstaan uit geologische processen. Van origine is de topaas kleurloos maar door verontreinigingen in de grond kan het andere kleuren aannemen. Ook kan de kleur kunstmatige worden aangepast door de steen te verhitten. De kleuren roze of rood ontstaan dan. De blauwe topaas wordt verkregen door de steen straling te laten ondergaan. De steen is doorzichtig. Het grondvlak van het kristal is ruitvormig.

Voorkomen Topaas

De topaassteen komt voor in de zandfractie van Nederlands riviersediment en dan voornamelijk in het zand van de Noordwest-Duitse rivieren. In de mijter van de Paus is een topaasdiament verwerkt samen met ander goud en parels. Ook vele andere belangrijke juwelen bevatten topaas, voornamelijk in Europa. Dit komt omdat de edelsteen vroeger vaak werd aangezien voor diamant of aquamarijn. De steen wordt ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals in het spirituele vakgebied. Ook komt de topaassteen voor in sterrenbeelden. Deze steen hoort bij het sterrenbeeld Tweeling en Boogschutter. De rune die bij topaas hoort is de pada. De p van pada staat voor alle onzekerheden die mensen in hun leven meemaken en hoe je hiermee om moet gaan. De steen helpt je om dit met opgeheven hoofd te doen. Ook is topaas goed voor de fysieke mens. Het zou onder andere je zintuigen kunnen verbeteren en zenuwpijn te verminderen.