Kwarts is een van de meest voorkomende mineralen op aarde. Kwarts kan bestaan uit microscopisch kleine deeltjes tot grote mineralen. Voor ons als mensen is het het belangrijkste mineraal wat er bestaat. Wist je dat quartz meer dan 12% van het volume van de aardkorst vormt? Het zand dat wij kennen en graniet bestaan voor het grootste deel uit quartz. Wanneer je een strandwandeling maakt loop je voornamelijk over kwartskorreltjes.

Waar komt kwarts voor

De grootste kwarts mineralen komen voor in Namibië welke tot wel twintig tot vijftig meter hoog zijn. Vaak komen er onzuiverheden voor in kwarts. De zuiverste kwarts is te vinden in bergkristallen. Onzuiverheden ontstaan doordat tijdens de groei deze stoffen in het kristalrooster terecht komen en opgenomen worden in het kristal. In stollingsgesteente zoals graniet is quartz een belangrijk mineraal. Bij de afkoeling van bepaalde gesmolten massa’s kan kwarts ontstaan, hierbij is trage afkoeling belangrijk om grote kristallen te vormen. Het afkoelen door water op stenen vormt hierbij de grootste kristallen.

Kwarts wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo wordt het gebruikt bij objecten of processen waarbij grote temperatuurverschillen kunnen optreden. quartz is namelijk sterk en zet weinig uit. Ook reageert quartz met vrij weinig andere chemicaliën wat maakt dat het inert is. Kwarts laat ultraviolette straling door waardoor het toegepast wordt in de spectroscopie en het wordt gebruikt in de siliciumchemie. Ook is quartz terug te vinden in kwartsuurwerken, computerchips, radio’s en sieraden.

Kwarts in sieraden

Kwarts heeft een hardheid van 7 en is daarmee vrij hard. Door deze eigenschap wordt het mede toegepast in de industrie, zoals in schuurmiddelen (wasmiddelen, tandpasta of schuurpapier) of processen waarbij is glas en staal gekrast moet worden. Natuurlijk gaat dit artikel over de toepassing van kwarts in sieraden. quartz is een veel gebruikt mineraal wat niet zeldzaam is en in verschillende kleuren voorkomt. Een voorbeeld hiervan is rosékwarts welke vaak gebruikt wordt in een sieraad en als spiritueel bijeffect heeft dat het de steen is van het hart en de liefde. quartz kan bewerkt worden in een fabriek waarbij het natuurlijke proces van de quartz beïnvloed wordt. Hierdoor kunnen er andere kleuren aan de kwarts toegevoegd worden. Hiermee kunnen weer nieuwe sieraden ontworpen en gemaakt worden.

Er worden met dit mineraal verschillende sieraden gemaakt, zoals armbanden, oorbellen, kettingen en ringen. Een sieraad met rozenkwarts kan door het zonlicht verkleuren. Bij de aanschaf van dit sieraad is het belangrijk hier dus rekening mee te houden. Door de Grieken werd quartz al eeuwen geleden gebruikt, namelijk voor het afkoelen van de handen in de zomer. Kwarts kent zijn naam van de Duitse Quarz. De Romeinen dacht vroeger dat quarz ijs was dat niet kon smelten. Een vuursteen is ook gemaakt van kwarts. Het is een materiaal wat al eeuwen gebruikt wordt. Quartz komt voor in vele verschillende kleuren. Enkele voorbeelden hiervan zijn paars, wit, kleurloos / doorzichtig, blauw, geel en rood.